2018. január 21. Ágnes napja van
   Mai cikkekben keresek
   Heti cikkekben keresek
   Összes cikkben keresek

Wellness magazin - Ajánlatok

Ajánlatok

 

Immigrants - Magyarok menni Sziget Fesztiválköztársaság

Immigrants - Magyarok menni Sziget Fesztiválköztársaság nyitókép

 Alig hagyta el a „köztársaság” felirat Magyarország határait, a haza kollektív tudattalanjában máris megszültett az igény erre az államformára. Sokezer ifjú és kiöregedett, régi szigetfüggő kül- és magyar honból újra bevándorol a kis tehén földjére.

 

„Sziget Fesztiválköztársaság - Emigrálj egy hétre!” – hívogatnak mindenkit szeretettel a Sziget fesztivál sajtósai. A kampány új, az élmény a régi – lényegében. Persze van számos újítás, ilyen sátor meg olyan sátor, meg az a sátor, ahol alszol, de a hívószó nem lehet más most sem: szabadság!

 

 

„A szabadság mindig is kulcsszó volt nekünk, s ha akkor még nem is tudtuk, milyen egy „igazi” fesztivál, azt gondoltuk, éreztük, hogy csakis olyan lehet, ahol az emberek kényszer és kötöttség nélkül, a hétköznapok nyűgeit maguk mögött hagyva, boldogságban, békességben tölthetnek együtt egy egész hetet” – emlékszik vissza Gerendai Károly a kezdetekre. „De az önfeledt nyaralás mellett másmilyen szabadságélményt is akartunk nyújtani az akkori fiataloknak, ez pedig a választás szabadsága” – folytatja a Sziget-alapító.

„Egy olyan közösségi helyet terveztünk, ahol megtalálható minden, ami szemnek és fülnek ingere és persze szájnak és testnek, hiszen azt terveztük, hogy ez az egy hét együttlét egy felejthetetlen élményt nyújt majd az érkezőknek minden téren egyaránt. Azt mondtuk, hogy a Sziget nem csak egy fizikai értelmében önálló földdarab, hanem a kivonulásunk szimbóluma. Egy önálló szigetország, egy városállam, a „Szabadság Szigete”, ami egy hétre kinő a semmiből és aztán újra eltűnik a föld színéről.”

Időközben generációk nőttek fel, s azóta több mint 6 millióan tapasztalhatták meg személyesen, hogy ha valaki átlépi a Sziget határait, akkor valóban olyan, mintha egy önálló országba érkezne. A külvilághoz képest valami egészen más, egy sokkal szerethetőbb és élhetőbb világ fogadja a látogatót. Létrejött tehát a Sziget, ami tényleg egy önálló földrész, egy K-hídon túli világ, ahová belépve magunk mögött hagyjuk a hétköznapok nyűgeit és belevetjük magunkat egy vibráló élményhömpölybe. „Sok minden megváltozott az elmúlt 20 évben, nyilván mi is” – mondja Gerendai, hozzátéve, hogy eközben az egykori ideából kinőtt egy, az európai piacon is jelentős rendezvényszervező cég, amely tele van álmodozó, lelkes, ám időközben profivá vált fiatalokkal, és bár az alapító atyák közben középkorú „üzletemberekké” lettek, még mindig hisznek abban, hogy a rendezvényeik sikere elsősorban azon múlik, hogy az eredetileg megfogalmazott értékek a mai napig érvényesek. „Ezért úgy döntöttünk, hogy újra elővesszük a régi receptet és álmodozunk, mégpedig egy „fesztiválköztársaságról”, a „szabadság szigetéről”, ami már ránézésre igazán elüt a valódi országoktól, vagy más rendezvényektől, ahol különleges installációk, világítások, szobrok és számtalan egyéb meglepetés, látványosság fogadja a látogatót” – avat be a részletekbe a főszervező. „Egy olyan képzeletbeli országot alkotunk, ahol mindenki otthon érezheti magát, ahol „mindent szabad és semmit se muszáj”, ahol a sokszínű, nemzetközi forgatagban mindenki megtalálhatja a számára kedves programokat.”

A 2013-as Sziget új koncepciója tehát tulajdonképpen egy létező tény újrafogalmazása: ezennel „hivatalosan” is magalakul a Sziget Fesztiválköztársaság, amire eddig is úgy gondoltunk, mint egy ideiglenes városállamra saját szabályokkal, sajátos kultúrával, önálló fizetőeszközzel, egy fizikailag is elkülönülő szigeten, egy világváros közepén, de most határozottabb megfogalmazásban..., címerrel, zászlóval.

 

Európa legjobbja

„Ma Magyarország, csakúgy mint Európa, vagy a nagyvilág, telis-tele van jobbnál jobb fesztiválokkal, ezek közül számos nagyon hasonló programot kínál, hasonló élményt nyújt” – mondja Gerendai, hozzátéve, hogy az egyre telítettebb piacon az maradhat életképes, amely ki tud tűnni valamilyen szempontból az „egyformaságból”. A Sziget korán felismerve, hogy a versenytársaitól jelentősen elmaradó áraival, igazából sosem lesz versenyképes a tekintetben, hogy ki, mennyit tud költeni a gigasztárokra, így a kezdetektől arra törekedett, hogy kulturális sokszínűségében, szolgáltatásainak minőségében, hangulatában és ár-érték arányában igyekezzen felülmúlni a többieket. „Többek között ezt a törekvésünket jutalmazták, mikor 2011-ben Európa legjobbjának választottak minket” – jegyzi meg Gerendai.

 

End Show a la Guetta

Az idei Sziget, ha úgy tetszik, még egy lapáttal rátesz az „élményfesztivál” koncepcióra. Ennek egyik leglátványosabb eleme lesz a Szigeten – most először – az ún. End Show. Az End Show – mint nevéből is látszik – a Sziget egyhetes élményhömölyére a fesztivál utolsó estéjén teszi fel a koronát. Vasárnap tehát a Nagyszínpad előtt, főműsoridőben egy rendkívül látványos vetítéssel, tűzijáték-, fény- és lézer show-val búcsúzik az idei Sziget. A pirotechnikai és fényeffekteket gazdagon felhasználó záróbuli zenei kíséretére a szervezők a világ első

számú DJ-jét, David Guettát kérték fel, aki élőben szolgáltatja majd a zenei aláfestést. Az „élményfesztivál” hangulatát erősíti majd az éjszakai világítások bővítése az idei Szigeten. A fák egy része karácsonyfaizzó „ruhát” kap, s jelentősen bővül a lampionok száma is. Idén is lesz Disco Erdő, a Sziget Nagyszínpadhoz közeli erdős területén a fákat különböző „diszkófények”, fénygömbök és stroboszkópok világítják meg, különös hangulatot adva a természetnek.

Újítás még a Szigeten a Para Erdő: a K-híd bejárat utáni baloldalon lévő fás részen egy működdel elárasztott és speciálisan megvilágított erdőben lehet majd barangolni, borzongani.

 

A szem

Nem új, de a tavalyinál lényegesen méretesebb lesz a Sziget Eye. Az idei óriáskerék átmérője 20 méterrel lesz nagyobb, ugyanis sikerül Budapestre hozni a világ egyik legnagyobb utaztatható óriáskerekét. Egy 60 méteres gigakerék viszi majd a magasba az érdeklődőket és válik estére kivilágítva, megvetítve a Sziget egyik leglátványosabb attrakciójává.

 

Színorgiák

A vendéglátást erősíti, de látványában is gazdagítja majd a Szigetet az új Romkocsma Negyed. Budapest legizgalmasabb szórakozóhelyei közül többen kitelepülnek majd a fesztiválra, egy új színnel gazdagítva a Szigetet. Két visszatérő programhelyszín is felbukkan az idei fesztiválon. A rendkívül pörgős ír zenét sorjázó Ír Kocsma Színpad, és a nagy elődök zenéjét idéző és azoknak tisztelgő Tribute zenekarok színpada is újra fellelhető lesz a Szigeten. Két új funkciót is kap a tavaly már megismert, idén azonban a duplájára növő Colosseum. Egyrészt ez a helyszín fogadja be a korábbi meduza helyszín partikínálatát. Másrészt egy rendkívül látványos új programnak is helyt ad a Colosseum: itt várja a nagyérdeműt a Color Party, ahol a közönség maga változtatja a helyszínt egy színorgiává úgy, hogy a spektrum összes színeit tartalmazó festékpor-patronokat „pukkasztva” színezi be a teret, egy fergeteges party keretében.

 

 

The Spirit of Roma Sátor

Az egyik legpörgősebb helyszín már évek óta a nemzetközi roma zenei kultúrát felvonultató sátor. A Yeni Raki Roma Sátor idén csábítóbb lesz, mint valaha: indiai cirkusz, holland pop-reggae-folk, francia gitárzene, olasz punk-dub-tarantella, illetve klasszikus slágerek autentikus csárdással, bossa novával, francia manouche swinggel, tangóval és dzsesszel ötvözve. A kínálat pazar – érdemes minden nap belehallgatni. Idén a Roma Sátor a Yeni Raki előnevet viseli. Az új névadó, Törökország nemzeti italának, a rakinak kedvelt márkája, amit a helyiek „The Spirit of Istanbul”-ként aposztrofálnak. Szimbolizálja a különböző és változatos kultúrák összeolvadását, mely annyira jellemző a Roma Színpadra is. A Yeni Raki egy bárral is jelen lesz a helyszínen, teret adva a Sziget Fesztiválköztársaság – a világ különböző pontjairól érkező – „polgárainak”, a különböző nézőpontok és gondolatok szabad áramoltatására. A Roma Színpad állandó programokkal is jelentkezik, ilyen például az Indiából érkező Kawa Musical Circus. A Radzsasztánból érkező cirkusz misztikus-mágikus műsorával a legősibb indiai utcai mutatványosok örökségét folytatja. Előadásuk élő zenével kísért lélegzetelállító cirkuszi mutatványokból, táncból, színházi produkciókból és bábszínházból áll.

 

On the big big stage

És persze ne feledkezzünk meg azokról a húzónevekről sem, akik miatt a legtöbben emigrálnak a Szigetre. A nagyszínpadon láthatjuk ugyanis a britpop egyik alapzenekarát, az idén a Brit Awardson életműdíjjal jutalmazott Blurt. A 2013-as koncertkörútjáról a zenekar elmondta: „Minden egyes koncertünk egy egyedi show lesz és alig várjuk már, hogy játsszunk szeretett közönségünknek, akiket már jóideje nem láttunk.”

A közönség kívánságára ismét a Sziget vendége lesz a fülbemászó, a punk és a rock határán fészkelődő, szatirikus szövegekkel átitatott zenében utazó Die Arzte, akik a koraesti sávban lépnek fel. Szintén visszatapsolta a nagyérdemű a Nagyszínpadra egy hangulatos késő délutáni időpontra a német Seeed zenekart. A reggae-dancehall-kollektíva a régióban egyértelműen a műfaj legismertebb és legkedveltebb képviselője.

A visszatérő vendégek mellett egy igazán friss és izgalmas előadó is debütál a Sziget nagyszínpadán. Egy még napsütötte koncerten mutatkozik be a Harlemben felcseperedett ifjú tehetség, Azealia Banks, aki a “BBC Sound of 2012” megmérettetésén harmadik helyezett volt, majd az NME Awards-on elnyerte a Philip Hall Radar Awardot, a Billboard Awards díjátadón pedig a New Style Icon címet hozta el.

 

And many more…

Az elmúlt években egyértelművé vált, hogy a Sziget nem csak a legnagyobb színpadán kínál jelentős nemzetközi előadókat, hanem például a sokezres befogadóképességű, hatalmas sátrakban helyet kapó színpadokon is sokszor komoly világsztárok adják egymásnak a stafétát.

Az Aréna idei sztárjai között van a szabadkötésű techno és a mindig friss-energikus electro műfajok metszéspontján elhelyezkedő Boys Noize. A nemzetközi hírű producer, saját művésznevén futó kiadójának vezére, a világ első számú popkulturális magazinja, a Rolling Stone szerint (is) a tíz leghatalmasabb DJ egyike. A bombasztikus trackjeiről, formabontó remixeiről ismert Nicky Romero, eddigi rövid, de annál tartalmasabb pályafutása során fellépett a világ legrangosabb szórakozóhelyein és leglátogatottabb elektronikus zenei fesztiváljain. Most a Szigetre készül. Szintén kedvenc fesztiválunk felé veszi az irányt augusztusban az elektronikus hip-hop német származású sikercsapata, a Deichkind. Idén mindössze két fellépést vállalt Magyarországon a hazai fesztiválközönség egyik kedvenc zenekara, a Parov Stelar Band. Július elején a VOLT-on, augusztusban pedig a Szigeten zenél Marcus Füreder ellenállhatatlan zenekara, az electro swing feltalálói, akikről mindenki tudja, hogy a nagy fesztiválok legbulizósabb kedvű bandái közé tartoznak. És még a party zenéknél maradva a Szigetre várjuk az egyik legnagyobb múltra visszatekintő spanyol techno óriást, hazájának legnagyobb DJ-jét, aki a tradíció és haladás szellemében mindig egyedülálló érzékkel nyúlt a stílust meghatározó aktuális trendekhez. Érkezik tehát Oscar Mulero.Legfrissebb, mindent elsöprő őrületével, a február közepén megjelent Every Weekenddel érkezik az A38-ra az elektronikus zene legfiatalabb híveinek körében évek óta töretlenül népszerű grimcore-kollektíva, a Hadouken.

Az A38 természetesen nem csak partykról szól. Itt lép majd fel a hagyományos, régivágású, ha kell keményvonalas, lendületes és feszes tempójú, vagy ha a hangulat úgy diktálja, átszellemült, érzelmes rockot játszó Triggerfinger. Dinamikus, zúzós, friss és minden mesterséges adalékanyagtól mentes, nyers háttérenergiák jelenlétéről árulkodó penge gitárrockban utazik a The Bots, szintúgy az idei Sziget A38 színpadán.

 

Vár tehát mindenkit a Sziget köztársasága, cirkusszal, sátrakkal, szín- és egyéb orgiákkal, jöjjenek, jöjjenek!


Dátum: 2013. 07. 03. 17:47


Vissza a hírekhez