2018. március 19. József, Bánk napja van
   Mai cikkekben keresek
   Heti cikkekben keresek
   Összes cikkben keresek

Wellness magazin - Bach-virágterápia

Bach-virágterápia

 

Dadogás kezelése

Dadogás kezelése nyitókép A dadogás nem csak annak kellemetlen, aki szeretné kifejezni magát, hanem annak is, aki hallgatja. Hiszen nem tudjuk, hogy mi a helyes viselkedési egy ilyen szituációban. Mindenesetre ne próbáljuk meg helyette befejezni a mondatot, vagy kitalálni mi is történt vele, csak hogy megússzuk a kínos helyzetet. Azzal sem segítünk neki, ha nyugtatgatni próbáljuk, mert attól általában még feszültebbé válik. Ne akarjuk a kellemetlen helyzetet viccelődéssel, vagy nevetéssel oldani. Helyes viselkedési forma, ha folyamatosan fenntartjuk vele a szemkontaktust. Éreztessük vele, hogy kíváncsiak vagyunk a mondanivalójára. Legyünk türelmesek. Viselkedjünk vele teljes mértékig természetesen. Így tudjuk segíteni feszültségének oldódását.

A dadogás általában gyermekkorban alakul ki, de vannak felnőttkorban induló formái is. A beszédben előforduló szünetek, szótagismétlések, szónyújtások gyakorisága alapján lehet súlyozni a dadogás fokát. Vannak úgynevezett rejtett dadogók is, akiknél akár több év is eltelhet beszédhiba nélkül. Azonban a félelem náluk szinte a rettegésig erősödhet a dadogásuk ismételt felbukkanásától.

A beszédhibával rendelkező személyt félelemmel tölt el számos szituáció, mint például: telefonálás, vásárlás, ügyintézés, munkahelykeresés. Ezt a helyzetet nehezít, ha a közvetlen közegében (óvoda, iskola, munkahely) barátok helyett „ellenségekre” talál. A csúfolódás, kritika, félelem következtében egyre jobban visszahúzódik az emberekkel való érintkezéstől. Kialakít magának egy „biztonságos” közeget, ahol nem bántják.

A dadogás okai igen szerteágazóak lehetnek, például különböző stressz-hatások, lelki megrázkódtatások, balkezességről való átszoktatás, öröklés, agyi sérülés, betegség, hosszan tartó lázas állapot, rendellenes beszédfejlődés, utánzás, családban előforduló görcsös megbetegedések.

Azokban az esetekben, ahol a dadogás hátterében szervi rendellenesség áll, sajnos csak hosszantartó beszédjavító technikákkal, relaxációs gyakorlatokkal, csoportfoglalkozásokkal, tanácsadással lehet némi javulást elérni. Azonban ezekben az esetekben is nagyon fontos, hogy segítsük az önbizalmát, félelmeinek feldolgozását, önmagának elfogadását melyekhez rendkívüli segítséget tudnak nyújtani a Bach-virágesszenciák. Hiszen, ha az előbb felsorolt érzelmi gátaktól felszabadul, már könnyebben lesz képes a beszédhibájával együtt érvényesülni az életben.

Bach-virágterápiával, pszichoterápiával akkor tudunk nagyobb, akár teljes sikereket elérni a dadogás kezelésében, ha az alábbi - és ehhez hasonló - jellegű okok állnak a háttérben:
túlzott elvárások miatt keletkező feszültség,
szavak összeakadása a rengeteg információ egyszerre történő közlésétől,
szétszórtság miatt keletkező mondatformálási nehézség
gyors, feszült, türelmetlen közeghez való alkalmazkodási nehézség,
önbizalomhiány, nagyfokú félénkség miatt keletkező feszültség,
lelki megrázkódtatás,
múltbéli negatív élmények,
nagyobb figyelem-, és törődésigény.

A dadogás lelki okának megtalálása után általában az alábbi esszenciák közül választom ki személyre szabottan a megfelelőket:

 Mimulus

Cherry Plum
Impatiens

Star of Betlehem

Rock Rose


Larch

Sweet Chestnut
Honeysuckle

Elm

White Chestnut


Pine

Walnut

Chestnut Bud


Willow

Ön milyen betegséggel, problémával kapcsolatban szeretne többet megtudni?


Dátum: 2010. 05. 29. 10:58


Szerző: Tolnai Erzsébet Éva


Vissza a hírekhez