2018. január 21. Ágnes napja van
   Mai cikkekben keresek
   Heti cikkekben keresek
   Összes cikkben keresek

Wellness magazin - Bach-virágterápia

Bach-virágterápia

 

Korunk betegségei: pánik, fóbia

Korunk betegségei: pánik, fóbia nyitókép Többször is váratlanul, minden előjel nélkül bekövetkezett rosszullét után szorongás keletkezhet bennünk a következő esetleges rosszullét lehetősége miatt. Ha ez a szorongás, félelem állandósul bennünk, akkor sajnos felmerülhet a gyanú bennünk, hogy esetleg pánikbetegséggel van dolgunk.

Ha azonban meg tudjuk határozni a félelmünk tárgyát (járművön utazás, sorban állás, liftbe szállás, kígyó, orvos, stb.), akkor itt inkább fóbiáról beszélhetünk, melyek azonban a pánikbetegséghez hasonló rosszulléti tüneteket eredményezhetnek:

levegőhiány (fulladástól való félelem)
mellkasi nyomás, fájdalom
felgyorsult pulzus
halálfélelem
remegés
verejtékezés
szédülés
ájulás (ájulástól való félelem)
megőrüléstől való félelem
önkontroll elvesztésétől való félelem
fejfájás
alhasi görcs

A rosszullétek (rohamok) előfordulási sűrűsége befolyásolja a kialakuló folyamatos félelem, szorongás nagyságát. Minél nagyobb a félelem annál önállótlanabbá válunk. Legsúlyosabb esetben egyedül már nem merjük elhagyni az otthonunkat, mert félünk az ismételt rosszulléttől. Ha esetleg nagy nehezen rávehetőek vagyunk egy mozi,- vagy színházlátogatásra, akkor csak és kizárólag a sor szélére vagyunk hajlandóak ülni, hogy baj esetén minél hamarabb elhagyhassuk a helyet.

 A helyzetünket még nehezítheti, hogy az állandósult, vagy alkalmanként fellépő félelmeinkből való gyógyulást már teljesen reménytelennek kezdjük látni. Ilyenkor gyakran társulhat hozzánk a depresszió is, és sajnos megjelenhet az öngyilkosság gondolata is, holott lehet, hogy félünk a haláltól. Alvásprobléma, negatív gondolatok tömege is társulhat még mindehhez, ami szintén rosszabbítja és nehezíti a helyzetet.

Az is figyelmet érdemel, mikor egy-egy általunk félelmet jelentő eseményhez az alkoholból merítünk bátorságot.

Fóbiáról akkor beszülünk, mikor a félelem kiváltója konkrétan meghatározható. Például félelem a közlekedési járműveken való utazástól, pókoktól, nagy nyílt terektől, tömegtől, zsúfolt helyektől, alagutaktól, hidaktól, mások előtti beszédtől, stb.

Ezekben a problémákban segítséget nyújtanak az alábbi Bach-virágesszenciák: Cherry Plum, Gentian, Gorse, Larch, Mimulus, Rock Rose, White Chestnut, Willow.

Esetleg érdekelné valamilyen probléma, betegség megoldása? Írja meg, és megnézzük, hogyan tudnak az esszenciák segíteni.


Dátum: 2010. 05. 29. 10:58


Szerző: Tolnai Erzsébet Éva

Kapcsolódó link: www.ebredesbt.huVissza a hírekhez