2018. január 21. Ágnes napja van
   Mai cikkekben keresek
   Heti cikkekben keresek
   Összes cikkben keresek

Wellness magazin - Bach-virágterápia

Bach-virágterápia

 

Szervezetünk tévedése: az allergia

Szervezetünk tévedése: az allergia nyitókép Sajnos mára az allergia is népbetegség lett, mely akár egész évben nehézségeket okozhat, hiszen pár hónap kivételével szinte mindig nyílik valamilyen növény, mely virágporát szabadon engedi. Ráadásul számos olyan formája is egyre gyakoribb az allergiának, mely nem a virágporokkal kapcsolatos, ezért ez állandóan nehezíti életünket, mint például a fémek, élelmiszerek, gyógyszerek, gombák, állatok, stb.

Az allergia nagyon leegyszerűsített és leggyakrabban használt megfogalmazásban: a szervezet túlzott reakciója az egyén által ellenségesnek tartott anyagokkal szemben.
Nem tudni, hogy mi okozza az allergiára való érzékenységet, de a szakemberek első helyre a hajlam öröklését tették. Második helyre pedig a szervezet védekező rendszerének helytelen felépülését sorolták.

Ismerkedjünk meg egy kicsit a szervezet védekező rendszerével. Születésünktől fogva szervezetünk folyamatosan ki van téve a különböző idegen anyagok támadásának. Az immunrendszer feladata, hogy megvédje a szervezetet a kóros betolakodók ellen. Az első lépés, hogy felismerje, ha idegen anyag került a szervezetbe. Második, hogy helyesen tudja meghatározni a betolakodó veszélyes, vagy veszélytelen kategóriába tartozik-e. A harmadik lépés pedig, a veszélyesnek ítélt idegen anyag elpusztítása.

 Tehát az immunrendszer felelős azért, hogy az idegen anyagokat felismerje, és ha kell elpusztítsa. Egy testidegen anyaggal való első találkozáskor a védelem megszervezésére hosszabb időt vesz igénybe. Azonban ugyanazzal a testidegen anyaggal való ismételt találkozáskor már sokkal rövidebb idő szükséges a teljes védelem felállításához. Ugyanis a szervezet „memóriája” rögzíti az egyszer már veszélyesnek titulált anyagot.

Mára sajnos nagyon elterjedtek az antibiotikumok, melyeket már igen kicsi gyermekeknél is egyre nagyobb előszeretettel alkalmaznak. Ehhez társulnak még a szennyezet levegő, adalékanyagokkal telített élelmiszerek, zöldségek, gyümölcsök egyre kisebb vitamintartalma. Ezeknek következtében a szervezet képtelen kialakítani saját védekező rendszerét, így sokkal kevésbé lesz ellenálló és életképes.

Az allergiás reakciókkal kapcsolatban a szervezet tévedése ott kezdődik, mikor a nem veszélyes anyagok ellen indítja el a támadást, mint például:

 • pollen
 • állatszőr
 • házi por
 • állandó kórokozó a légző-, és emésztőrendszerben
 • penészgomba
 • gyógyszer
 • élelmiszer
 • tartósítószer
 • bogár mérge
 • fém
 • tisztító-, és tisztálkodó szer
 • illatszer
 • vegyszer

Sajnos a mai napig nem sikerült a szakembereknek fényt deríteni arra, hogy miért is téved a szervezetünk az azonosítás alkalmával. Az biztos, hogy nagyon összetett és bonyolult láncolatoknak a végeredménye ez a reakció.

Dr. Edward Bach elmélete szerint a test betegsége a lélek és a személyiség közötti diszharmóniának következménye. (Erről részletesebben is olvashat „A betegség dr. Edward Bach szemléletében” című cikkben.) Vizsgáljuk meg egy kicsit, hogy az allergia esetében hol lehet a lelkünk és a személyiségünk közötti ellentmondás.

A lélek harmóniára törekszik a környezetünkkel és saját magunkkal. Ezt próbálja a személyiségünk ebben az esetben követni az által, hogy nem mondja ki a környezete felé a véleményét, kritikáját még akkor sem, ha az helyénvaló, hanem inkább magába fojtja. Ez az elfojtás azonban dühöt és haragot kelt bennünk, hiszen személyiségünk nem tanulta meg gyermekkorban ezeknek a szituációknak a helyes kezelését. Ráadásul kialakulhat bennünk olyan hozzáállás, hogy a külvilág az ellenségünk, hiszen szinte sosem támogat minket, nem áll mellénk. Ez a düh és harag mivel máshol nem tud kitörni, a szervezetben saját maga ellen indított háborúban jelentkezik, amikor megtámadja a test számára teljesen ártalmatlan anyagokat is.

Ez a viselkedési minta – hogy nem mondjuk ki véleményünket, nem állunk ki magunkért – akár úgy is kialakulhat, hogy gyermekkorban többször is kinyilvánítottuk saját véleményünket, vagy akár bátran kiálltunk az igazunk mellett, de ebből semmi jó sem származott. Sőt akár büntetést is kaptunk „szemtelen” viselkedésünkért. Ezért a személyiségben olyan téves eszme rögzült, hogy ha azt akarja, hogy szeressék, vagy legalább elfogadják, akkor környezetével ellentétes véleményének ne adjon hangot.

Természetesen számos más oka is lehet annak, hogy a személyiségünk nem meri vállalni a véleményét, vagy nem hajlandó konfliktushelyzetekben kiállni önmagáért. A terápiás beszélgetések során pont ennek okára derítünk fényt, ami által kiválaszthatjuk a legmegfelelőbb Bach-virág esszenciát, hogy a személyiségünkben rögzült tévedésünket helyes irányba módosítsuk, és ezzel visszaállítsuk az egészségünket, harmóniánkat.

Az allergia okának megtalálása után általában az alábbi esszenciák közül választom ki személyre szabottan a megfelelőket:


Agrimony

Beech
Centaury

Cherry Plum

Chestnut Bud

Crab Apple

Holly

Larch


Mimulus


Vervain

Vine

Walnut

Willow

 

Ön milyen betegséggel, problémával kapcsolatban szeretne többet megtudni?


Dátum: 2010. 05. 29. 10:58


Szerző: Tolnai Erzsébet Éva

Kapcsolódó link: www.ebredesbt.huVissza a hírekhez