2018. március 19. József, Bánk napja van
   Mai cikkekben keresek
   Heti cikkekben keresek
   Összes cikkben keresek

Wellness magazin - Feng shui

Feng shui

 

A Kínai kalligráfiák jelentősége, mint szerencsét hozó szimbólumok

A Kínai kalligráfiák jelentősége, mint szerencsét hozó szimbólumok nyitókép Feltételezem, hogy többen láttak már krix-kraxnak tűnő jeleket akár képeken, akár kínai étterem falára kihelyezve. Nos, ezek az úgynevezett kalligráfiák. A kínai kalligráfia tulajdonképpen a kínai írás (illetve japánban és Koreában a kínai írásjegyek) hagyományos módon, ecsettel és tussal, papírra történő leírása. Ezen túlmenően egy intuitív művészet, és a szabályokon túlmenő alkotás is egyben. Ezeket az írásjeleket kezdetben többnyire kemény anyagba karcolták. Vésett jelek voltak.

Az évszázadok során a kínaiak sokféle felületre írtak. Ismerték és használták az összes fontosabb könyvformátumot: a tekercset, a leporellót, a mappát és a különböző típusú gerinckötéseket. Szinte a kínai írás kezdetéig visszavezethető az a hagyományuk, hogy házak falára és sziklák oldalára festettek vagy véstek verseket. Az utóbbi gyakorlatot, mely az olvasást a tájban való gyönyörködéssel kapcsolta össze, a kínaiak kifinomult művészetté fejlesztették.

 Nagyon sok hagyomány alakult ki ennek folytán. Pl. az újévi feliratragasztás hagyománya, mely, azt jelenti, hogy hagyományos kínai ecsettel a kalligráfia szabályait követve egy-egy mondatot írnak két piros színű papírszalagra. A két mondat ritmusa harmóniában van egymással. Jelentésük jókívánságokat, reményt, szerencsét fejez ki. Például egy felirat-pár két mondata így hangzik: "A petárdadurranás búcsúztatja az óévet, a kapuisten képei köszöntik az újévet." Az újévi faliratokat mindig a kapu, vagy ajtó két oldalára ragasztják. Mivel nagy jelentőséggel bír a Kínai újév az ott élők számára, így több ehhez kapcsolódó hagyománnyal találkozhatunk. Ilyen ide kapcsolódó újévi népszokás a fu, azaz a szerencse, boldogság jelét kalligrafikusan egy négyzet alakú piros papírra írják fel. Az emberek nagyon szívesen ragasztják ezt az ajtókra, a falra, a kapu homlokzatára. Nem ritkán fejjel lefelé, mert ez a szerencse megérkezését jelenti. Ez az ünnep hangulatának emelésére szolgáló népszokás ma nemcsak falun, hanem városban is nagyon elterjedt.

Mivel a kalligráfiák nem csak szavakat, hanem egy-egy fogalmat is magukba foglalnak, így egyszerű dolgunk van amennyiben feng shui életterületeket szeretnénk megerősíteni vele lakásunkban. A megfelelő szimbólumot, írást kell, hogy kiválasszuk. Ezt párosíthatjuk az életterület színével pl. a megfelelő színű képkeretbe helyezve, ezzel is erősítve az életterület energiáit. Segíthet abban, hogy bevonzzuk azt a párkapcsolatot amire régóta vágytunk, vagy akár újabb kedvező üzleti lehetőségek kerüljenek utunkba. Akár saját nyomtatásban, vagy egyéb formátumban is kihelyezhetik lakásukba a megfelelő helyre. Kifejezetten tudom ajánlani olvasóimnak, mert kipróbáltam és igen hatásos eredményt értem el.

Nemcsak a lakásban, de a lakáson kívül is tudjuk használni ezeket a jeleket. Például azoknak, akik zsákutcában laknak, kimondottan pozitív hatással lehet életükre, hogy ha házuk körül megmozgatják az elakadt energiákat. Erre alkalmasak a madáretetők, melyek ugyancsak az életterülethez kapcsolódó kalligráfiákkal lehetnek ellátva. Így az odarepülő madarak által meg tudjuk mozgatni az univerzális életenergiát, a csi-t, továbbá az írásjelek pozitív hatásának segítségével be tudjuk vonzani életünkbe a régen vágyott dolgokat. Kifejezetten pozitív hatással lehet azok életére, akik templom vagy temető szomszédságában élnek. Mindkettő jin jellegű lassú energiát szimbolizál, mely előfordulhat, hogy negatív hatást gyakorol a környezetében élőkre, vagy akár egy üzleti vállalkozás menetére. Így az energiák megmozgatására, folyamatos áramlására kiválóan alkalmasak a feng shui madár etetők, melyek cikkem illusztrációjaként használt képeken láthatóak.


Dátum: 2010. 05. 29. 10:58


Szerző: Enczmann Éva

Kapcsolódó link: www.fengshui-harmonia.huVissza a hírekhez