2018. január 21. Ágnes napja van
   Mai cikkekben keresek
   Heti cikkekben keresek
   Összes cikkben keresek

Wellness magazin - Feng shui

Feng shui

 

A négy mennyei lény

A négy mennyei lény nyitókép A feng shui tények, mítoszok, legendák, tapaszataltok és babonák szövevényes, ám hatékony keveréke. Valahol félúton van a tudomány és a művészet között. Egykoron kínos meglepetés érte a Hongkong gyarmatosításán mesterkedő angolokat. Az egész kérdéskör a zöld sárkány és a fehér tigris miatt került előtérbe, amelyek tudvalevő, minden hegy gyomrában ott élnek. Egyszer az angolok egy vasútvonal alagútját akarták kiásatni, de egyetlen kínai munkást sem találtak, aki segített volna nekik ebben.

A kínaiak, tisztában lévén a feng shui elveivel, nem kívánták kockára tenni az életüket a két nagyhatalmú lény bármelyikének megsértése miatt. Valójában négy állat szerepel a feng shuiban. Keleten hever a zöld sárkány. Nyugaton fekszik a fehér tigris. Az építkezésre alkalmas területeken a két lény jelképes párost alkot. Északon, a ház háta mögött helyezkedik el a fekete szárazföldi teknőc. A ház előtt délen tanyázik a vörös főnixmadár. Ők a négy fő égtáj lényeges tulajdonságait hordozó istenségek jelképei.

 A sárkány és a tigris között a tájelemek patkóívet formáznak. A sárkányt képviselő dombok és hegyek egy kicsivel mindig magasabbak a tigrist megjelenítőknél. A házépítésre legalkalmasabb hely a patkóív közepe. Aki óvatlan, és házát a sárkány szájához telepíti, az elnyelheti a „szörnyeteg”. Aki a farkához merészkedik túl közel, számolhat a farok csapásaival, vagy egyszerűen odébblódítja a sárkány. A feng shui tanításai közé sok alapos földtani megfigyelés került be a barlangokról, földrengésekről és egyéb természeti hatásokról. Napjainkban kevesen engedhetik meg maguknak, hogy a feng shui szempontjából idillikus vidéken telepedjenek le. A legtöbb ember kénytelen a közeli épületekkel beérni. Városi környezetben ezek hivatottak a zöld sárkány és a fehér tigris helyettesítésre.

A megfelelő lakhely, vagy üzlet kiválasztásánál ügyelni kell arra, hogy az építési telek déli irányból közelíthető meg, lágy ívű dombok vagy kellemes küllemű épületek találhatók a háta mögött. A dombok vagy az épületek nyújtják a védelmet, azaz teknőst. Erről a védelemről nem szabad lemondani mert ilyen jellegű környezetben hatékony a tigris és a sárkány. Érdemes egy telek választásánál figyelembe venni, hogy a majdani ház előtt folyó vagy patak kanyarog.

A víz a kínaiak számára a pénz jelképe. Csak akkor jótékony hatású, ha a telek vagy épület előtt folyik. Az ingatlanok mögött futó víz a kihasználatlan és elszalasztott alkalmat jeleníti meg.

Nem mindig van arra lehetőség, hogy természetes módon ezt megoldjuk. Így mesterségesen tavat, szökőkutat, csobogót lehet kialakítani a főbejárat előtt. Így nem csak a csít- életenergiát vonzuk lakásunkba, hanem a pénzt is.


Dátum: 2010. 05. 29. 10:58


Szerző: Enczmann Éva

Kapcsolódó link: www.fengshui-harmonia.huVissza a hírekhez