2018. január 21. Ágnes napja van
   Mai cikkekben keresek
   Heti cikkekben keresek
   Összes cikkben keresek

Wellness magazin - Feng shui

Feng shui

 

Feng Shui - A szél és a víz tudománya

Feng Shui - A szél és a víz tudománya nyitókép Térrendezés, lakberendezés, szemléletmód, tudomány, és még sorolhatnám a különböző kifejezéseket, melyek jellemzik ezt az ősi kínai művészetet. Ha belemerülünk ennek a tudománynak a mélyebb vizsgálatába, megérthetjük hogyan működik a világ, mely körülvesz bennünket. Környezetünk folyamatos vizsgálatával, és a harmónia megteremtésével képesek vagyunk belső egyensúlyunkat stabilizálni, és a bennünk végbemenő folyamatokat is jobban követni tudjuk. Ezáltal mindennapi életünk kiegyensúlyozottabbá, boldogabbá válik.

A feng shui keletkezéséhez egy igen érdekes, izgalmas legenda fűződik. A Hszia dinasztia uralkodása idején (Kr. előtt 2953-2838) Fu Szhi császár egy alkalommal a sárga folyó partján meditált. Egyszercsak egy óriási teknőst pillantott meg kijönni a vízből. A teknős páncélján különös jeleket talált felfedezni. A jelekből megalkotta a kínai asztrológia, számmisztika, és a Ji Ching alapjául szolgáló téziseket, amiket később az őt követő utódok tovább tökéletesítettek.

Önök mit gondolnak, hogyan tudták megtartani az egymást követő dinasztiák a hatalmukat oly hosszú ideig?

 Ennek a különleges tudománynak köszönhetően határozták meg a császárok, mely terület számukra legalkalmasabb az uralkodásra. Sőt, a feng shui segítségével határozták meg, hova építsék városaikat, mikor és hova költözzenek, hova temessék halottaikat, és később önmagukat. Azt vallották, hogy az élők és a halottak világa két külön világ. A kettő nem keveredhet, azonban az élők szerencséje, az utódok sorsának alakulása nagymértékben függ halott szeretteik zavartalan nyugalmától, nyughelyüknek megfelelő elhelyezésétől. Az uralkodók féltve őrzött titokként kezelték ezt a tudományt.

A feng shui filozófiai alapjait az ősi Kínában tették le, amelyet a taoizmus, a Ji Ching, az öt őselem tana, a jin jang elmélet, és a csi áramlásának ismerete képez.

A csi létenergia áramoltatásával kellemes környezetet tudunk kialakítani magunk körül, a lakásunkban. Az életenergia itt van körülöttünk, és bennünk. Ezt a fajta energiát nem lehet kimutatni, megfogni, tapintani, mégis számos kultúrában ismert. A testünkben is a csi életenergia áramlik. Hazánkban főleg az akupunktúra kapcsán terjedt el, vált ismert fogalommá. A csi felelős a szervezet védekezőképességéért, még kedélyállapotunkat is befolyásolni tudja. Frissíteni és javítani tudjuk a csi áramlását ha a megfelelő színeket, színárnyalatokat választjuk ki otthonunk dekorálására, vagy szökőkutat, örökmozgót helyezünk el a megfelelő helyre a lakásunkban.

Minnél állandóbb és harmónikusabb áramlást biztosítunk számára közvetlen környezetünkben, annál vidámabban, nyugodtabban élhetünk egymás mellett.


Dátum: 2010. 05. 29. 10:58


Szerző: Enczmann Éva

Kapcsolódó link: www.fengshui-harmonia.huVissza a hírekhez