2018. január 21. Ágnes napja van
   Mai cikkekben keresek
   Heti cikkekben keresek
   Összes cikkben keresek

Wellness magazin - Könyvespolc

Könyvespolc

< Előző   1 2 3 4 [5] 6   Következő >
 

Gary Chapman: Segítség, szülők lettünk!

Gary Chapman, ezúttal a gyermekes szülőket szólítja meg, hogyan tarthatják életben házasságukat a gyermek születése után. Erre azért is van szükség, mert a gyermekvállalás drámai változást jelent a párkapcsolatokban, ez pedig Chapman igazi szakterülete.

A könyvben szó esik arról, hogy miként őrizhető meg a házasság intimitása, meghittsége, továbbá hasznos tanácsokat kapnak az olvasók az éjszakai etetések, szobatisztaságra szoktatás és egyéb szülői teendőket illetően. A könyv öt fő fejezetből áll, mindegyik végén „Önismereti gyakorlat” található, mely segít a módszerek alkalmazásában.


Dátum: 2010. 06. 01. 18:32        Forrás: Pszichológia.com

 

R. Hemfelt, F. Minirth, P. Meier: A szeretet választható

A szeretet választható - borítóSzakértők szerint döntéseinknek csupán 20%-a alapul racionális gondolkodáson. A kodependens kapcsolatok sem tudatosan alakulnak ki és maradnak fenn: nem szándékosan választunk olyan partnert, akivel közösen egy újabb diszfunkcionlis családot teremthetünk újra, miközben az állandó hiányérzetet és a belső űrt sehogy sem sikerül megszűntetni.

A Szeretet választható című könyv szerzői a kodependens viszonyokat helyezik az érdeklődés fókuszába.  De miben is állnak a kodependens kapcsolatok? Függés jellemzi ezeket a viszonyokat, méghozzá „együttfüggés”, társfüggőség. Például az alkoholista férj az italtól függ,  a feleség azonban a társa alkoholproblémájától; tudattalanul támogatja viselkedésével a férfi függőségét, mártíromságával pedig kivívja környezete elismerését.


Dátum: 2010. 05. 11. 19:46        Forrás: Pszichológia.com

 

Josikava Eidzsi: Muszasi – A szamuráj útja

A könyvet azért vettem meg, mert már csak egy kicsi kellett az ingyenes házhozszállításhoz és ezzel már eléggé régóta szemezgettem. Egy nagy mesekönyv az egész, amelyben a fordulatok eléggé kiszámíthatóak. Van benne mostoha, otthonról megszökés, hatalmasa testi erő, három év várakozás, hűséges szerelmes, bölcs segítő, saját kárán tanuló hős… Azonban az egész történet szépen van [...]


Dátum: 2010. 05. 05. 21:07        Forrás: Olvasónapló

 

Gary Chapman: A házasság négy évszaka

Gary Chapman: A házasság négy évszaka könyvborítóA három évtizedes pszichológusi, tanácsadói múlttal rendelkező szerző újabb könyvében az évszakok körforgásának analógiája segítségével igyekszik érzékletesebben leírni, hogy hogyan alakulhatnak a házastársi kapcsolatok. Kiindulópontja, hogy párkapcsolatunk folyamán a felmerülő normatív és akcidentális krízisekre adott megoldásaink befolyásolják házasságunk minőségét. Kapcsolatunkban időnként pozitív, gazdagító tényezők vagy éppen a negatív érzelmek kerülnek túlsúlyba, attól függően, hogy mennyiben sikerült a felmerülő nehézségeket, változó élethelyzeteket konstruktívan megoldani.

A párkapcsolat különböző minőségű szakaszait az egyes évszakokkal állítja párhuzamba, és azok segítségével mutatja be az adott szakaszokra jellemző érzelmi állapotokat, attitűdöket és magatartásmódokat. A könyv célja, hogy segítséget nyújtson a pároknak kapcsolatuk „teléből” vagy „őszéből” a tavasz-nyár időszakába jutni.


Dátum: 2010. 04. 13. 16:28        Forrás: Pszichológia.com

 

Önkifejező és Kreatív Színházi Műhely

Bakó Tihamér: Önkifejező és Kreatív Színházi MűhelyDr. Bakó Tihamér sokszínű szakmai munkásságának egyik meghatározó szegmense a pszichodráma-terapeuta és –szupervízorként végzett csoportvezetői és a Budapesti Rögtönzések Színházának alapítótagjaként folytatott rögtönzői-színészi-alkotói tevékenysége.

A Pszichodráma és Play Back Füzetek sorozat első darabjaként megjelenő Önkifejező és Kreatív Színházi Műhely című kiadványban a pszichodráma és csoportos művészeti munka berkeiben otthonosan mozgó szakemberek számára mutat be egy olyan jól kidolgozott keretrendszert, melynek segítségével a Rögtönzések Színháza által is használt play back módszer kifejezetten önismereti, személyiségfejlesztő céllal alkalmazható.


Dátum: 2010. 03. 28. 23:16        Forrás: Pszichológia.com

 

Joseph Heller: A 22-es csapdája

Kedves és szeretett olvasóim! Kommentjeiteket megkaptam és örömmel újságolom, hogy nagyon jól vagyok. Éppen befejeztem egy könyv olvasását, a címe: A 22-es csapdája. Ezt a könyvet már többször is olvastam angolul. Mindig azon filóztam, hogy vajon magyarul hogyan mondanám azt, hogy ficky-ficking. Erre most fény derült, mert magyarul tömi-töminek mondjuk. És igen, azt jelenti. A [...]


Dátum: 2010. 03. 26. 22:00        Forrás: Olvasónapló

 

Dr. Bakó Tihamér: Sorstörés. A trauma lélektana egy pszichoterapeuta szemszögéből

Bakó Tihamér: SorstörésekDr. Bakó  Tihamér ezen munkája mintegy összefoglalja pályafutásának több mint huszonöt éve során összegyűlt tapasztalatát a traumáról. Ahogy a Psycho Art Kiadótól már megszokhattuk, a borító ismét művészi: Paul Klee: Megsebzett vidék című képe látható rajta. A könyv szerkesztése olvasó-barát, jól áttekinthető.

Mint ahogy azt a bevezetőben említi a szerző, könyvében az általa hivatása során alkalmazott szemszögekből tárgyalja a traumát: a pszichoterapeuta, a pszichoanalitikus, a pszichodráma-pszichoterapeuta, illetve a klinikus szemszögéből. 


Dátum: 2010. 03. 13. 14:06        Forrás: Pszichológia.com

 

Bakó Tihamér: Titkok nélkül - Lélektani vizsgálódások az öngyilkosságról

Bakó Tihamét: Titkok nélkül borítóJól esik kézbe venni ezt a kötetet, annak ellenére, hogy súlyos, embert és olvasót próbáló tartalommal bír. Igényes kivitelezésű, kellemes fogású könyv ez, esztétikai élményt nyújtó borítóval. A Psycho Art név kötelez – bár a tematika tudományos, a kiadó mégis kidomborítja a pszichológus (avagy bármely segítő) szakma művészi – egyéni, személyes, személyközi –, ezáltal megfoghatatlan oldalát. Bakó Tihamér fogalmazásmódja teljes mértékig illeszkedik ehhez az egységhez – az öngyilkosságról egyrészt messzemenőkig személyesen, másrészt tudományos alapossággal és részletességgel ír. Ebből következik, hogy többféleképpen is használható a mű: kézikönyvként, olvasmányként, sőt, merem állítani, hogy tankönyvként is.


Dátum: 2010. 02. 24. 14:05        Forrás: Pszichológia.com

 

Mérő László: Mindenki másképp egyforma

Mérő László - Mindenki másképp egyforma könyvborítóSokadik kiadását éli meg a Mérő László könyve. Izgalmas "útikönyvet" tarthat kezében olvasója, mely csöppet sem törekszik arra, hogy a lehető legbiztonságosabb és legegyszerűbb útleírást adja, kifejezetten az izgalmakra koncentrál: a játékelmélet – szociálpszichológia – logika (és még mi minden) útvesztőjében.

A mű kivitelezése igényes, ismét egy örömmel kézben tartható könyvvel van dolgunk.

Már a cím is zseniális önmagában, megjegyzendő, idézendő – lehetőleg úton, útfélen. Emellett különösen nagyra értékelem a frappáns, humoros alcímeket is – melyekhez egy-egy karikatúra is tartozik. A szerző teljesen új megvilágításba helyezi a pszichológia sokat vitatott és kutatott kérdéseit – bizonyos szempontból a külső szemlélő friss meglátásait kapjuk, hiszen Mérő László (eredetileg) matematikus. Stílusa jól követhető, kristálytiszta; szerencsére nem sok köze van a (szerző által is idézett) száraz szakcikkek nyelvezetéhez. Talán ennek köszönheti népszerűségét is: második kiadását érte meg magyarul, és nemzetközileg is elismert: német, olasz, angol, francia és spanyol nyelven is megjelent.


Dátum: 2010. 02. 22. 14:20        Forrás: Pszichológia.com

 

John Updike: Nyúlcipő

Húzódozik már néhány hete ennek a bejegyzésnek a megírása és ennek egyetlen oka van: gőzöm sincs mit lehetne róla írni. Ennek ellenére nem akartam én is nyúlcipőt húzva megfutamodni előle. Nem tudom sajnáljam-e vagy utáljam Nyulat. Nem tudom hogy önző-e vagy csak egyszerűen felelőtlen. Egyedül azt tudom, hogy nem okozott nehézséget végigolvasni, nem volt annyira [...]


Dátum: 2010. 02. 20. 15:09        Forrás: Olvasónapló

< Előző   1 2 3 4 [5] 6   Következő >