2018. február 20. Aladár, Álmos napja van
   Mai cikkekben keresek
   Heti cikkekben keresek
   Összes cikkben keresek

Wellness magazin - Tudomány, technika

Tudomány, technika

< Előző   1 ... 1464 1465 1466 1467 [1468] 
 

A tudomány mint hálózat

Hogyan kezeljük hatalmas, összetett hálózatok változását? Tette fel a kérdést Martin Rosvall és Carl T. Bergstom a PLoS ONE nevű tudományos szaklap legújabb számában. A folyamatos változás ugyanis a legtöbb bonyolult rendszerre jellemző, a biológiától kezdve a technikán és a közgazdaságon át magáig az egész tudományig. Például változnak kapcsolatok élőlényekben és közöttük is, de a szállítmányozási útvonalak mintázatai is folyamatos mozgásban vannak, legyen az földön, vizen vagy levegőben. Ehhez hasonlóan a pénzügyi világ ezernyi jellemzője is egyik napról a másikra akár drasztikusan megváltozhat és állandó változásban lehet, ahogy valójában az egész tudomány és az új felfedezések mintázata is megállás nélkül alakul.

A szakemberek eddig hálózatok és csoportosítások segítségével igyekeztek rendet vágni az ilyen óriási adathalmazokban, azonban nem teljes sikerrel. Különösen nehéz elkülöníteni ugyanis a valódi trendeket a véletlenszerű fluktuációktól. Az agyforraló problémán Rosvall és Bergstom most a statisztikában már eddig is széleskörben alkalmazott bootstrap módszerrel és szignifikáns csoportok keresésével talált sikeresen fogást. Technikájuk bemutatására készítettek 7000 tudományos cikkből egy hálózatot, amelyben a képen látható kategóriákat figyelték meg (az ábra ide vagy a képre kattintva nagyobb lesz).

Elemzésükből például kitűnik, hogy a modern idegtudomány mindössze néhány év alatt egy interdiszciplinális különlegességből egy önálló ággá nőtte ki magát (köszönhetően többek között magyar kutatók sikereinek is). Nem mellékesen a két amerikai munkájának eredményeként egy látványos megjelenítését kapjuk az elmúlt néhány év tudományos trendjeinek, az innen letölthető kép az orvostudományt (PDF), a másik pedig a fizikát és kémiát (PDF) összesíti.

Forrás:

Dátum: 2010. 01. 27. 22:25        Forrás: Mikron blog

 

A Messenger feltárta a Merkúr szinte teljes felszínét

A Messenger amerikai űrszonda harmadik és egyben utolsó átrepülése a Merkúr felett csaknem teljes képet szolgáltatott a Naprendszer e kis bolygójának eddig még fel nem tárt, titokzatos felszínéről - közölte az amerikai űrhajózási hivatal, a NASA.


Dátum: 2009. 11. 08. 22:13        Forrás: Harmonet - Tudomány

 

Az ismert fajok harmadát fenyegeti kihalás

Az ismert állat- és növényfajok több mint harmadát fenyegeti a kihalás veszélye, a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) kiadott "vörös listája" szerint a kétéltűeket a leginkább.


Dátum: 2009. 11. 03. 01:01        Forrás: Harmonet - Tudomány

 

CSI: az interaktív kiállítás

2009. november 7-től a Millánárison megelvenedik a CSI: A helyszínelők sorozat. A világ jelenleg legsikeresebb sorozatára a CSI-ra épülő interaktív kiállítás Budapestre érkezik. Világjáró turnéra Bécsből indult az utazó kiállítás, ahol a nagy sikerre való tekintettel kétszer hosszabbították meg a nyitvatartást.

tovább


Dátum: 2009. 10. 12. 10:58        Forrás: Cseppek.hu - Tudomány

 

Megszületett a világ első klónozott tevéje

Annak idején hatalmas szenzációt keltett Dolly a birka, aki az első klónozott emlős volt a világon. Nem kisebb visszhangot kelt, hogy Dubajban megszületett az első klónozott teve.


Dátum: 2009. 04. 20. 08:00        Forrás: Harmonet - Tudomány

 

Zöld robogó a piaggitól

Új robogót dobott piacra a Piaggi, amelyet a Földünk jövőéjéért aggódók is lelkiismeret furdalás nélkül használhatnak. Az MP3 500-as hibrid motoros robogó nem csak a zöldeknek, de a kezdő vezetőknek is ideális lehet, mivel nem csak a gyakorlott robogósok vagy motorosok boldogulnak el vele, sőt még azok is, akik a biciklizés nehéz tudományát sem sajátították el.


Dátum: 2009. 04. 10. 08:00        Forrás: Harmonet - Tudomány

 

Súlyos, kemény fej, több ész?

Ha valakire azt mondjuk, hogy nehézfejű, az általában azt jelenti, hogy nem annyira okos, de a legújabb felfedezések szerint a vastag agyállomány a jó képességekre utal.


Dátum: 2009. 04. 07. 08:00        Forrás: Harmonet - Tudomány

 

A chatprogram atyja

85 éves a világ első chatprogramjának atyja: Joseph Weizenbaum a számítástechnika és az informatika egyik úttörője.

tovább


Dátum: 2008. 01. 09. 09:54        Forrás: Cseppek.hu - Tudomány

< Előző   1 ... 1464 1465 1466 1467 [1468]